+36 30 220 9414 info@barczadefender.hu

HACCP Élelmiszerbiztonság

Fontos az elején leszögezni, hogy mi nem az internetről letöltött sablonokat áruljuk. Munkánk során a HACCP rendszert egységre szabjuk, kifejezetten az egységre jellemző tevékenységeket és az azokkal kapcsolatos veszélyek szabályozását tartalmazza.

Természetesen minden befolyásoló tényezőt figyelembe veszünk annak érdekében, hogy az adott egységben az élelmiszerbiztonság maximálisan megvalósuljon. Minden esetben helyszíni felmérés után kezdjük meg a kidolgozást. A helyszíni felmérést követően hatósági szempontok alapján értékeljük egységét, majd javaslatot teszünk az esetleges hiányosságok pótlására.

A már kidolgozott HACCP rendszer átadása részletes átbeszélést követően történik meg.

A HACCP kialakítását szakképzett kollégánk végzi, aki Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök végzettséggel rendelkezik. A HACCP rendszer kialakítása, dokumentációk átadása, HACCP-Higiéniai oktatás megtartása után sem hagyjuk magára. A folyamatos kapcsolattartás megmarad, illetve az esetleges jogszabály változásokról értesítjük ügyfeleinket.

Mi az a HACCP?

A HACCP egy olyan rendszer/módszer, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszer-biztonság szempontjából jelentős veszélyeket. Nemzetközileg elfogadott, megelőző jellegű módszer, amelynek célja az élelmiszerbiztonság megvalósítása. Az adott termékre, technológiára vonatkozó egyedi biztonsági tervnek mondható. Minden olyan tényezőt/veszélyt figyelembe vesz, amely az adott élelmiszer-előállítási folyamatban befolyásolhatja a termék minőségét, biztonságát.

Az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős veszélyeket szabályozni szükséges (CCP pontok). A HACCP rendszer eredményes megvalósításának előfeltétele, hogy a rendszert alkalmazni kívánó egység működése feleljen meg: a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) valamint a Jó Higiéniai Gyakorlat (GHP) követelményeinek.

HACCP kiépítésének folyamata

1. A HACCP munkacsoport összeállítása, létrehozása, oktatása

2. Termék leírása

3. Termék várható felhasználásának meghatározása

4. A termelési folyamatábra szerkesztése (bejelölni a veszélyeket, CCP-ket)

5. A folyamatábra helyszíni megerősítése (igazolása)

6. Veszélyelemzés: a veszélyek és a veszélyek megakadályozására szolgáló intézkedések felsorolása minden folyamatlépésre. (1. alapelv)

7. A CCP-k kiválasztása döntésfa alapján (2. alapelv)

8. Kritikus határértékek meghatározása minden CCP-re (3. alapelv)

9. Felügyelő rendszer felállítása minden CCP-re (4. alapelv)

10. Helyesbítő tevékenységek meghatározása (5. alapelv)

11. Igazolásra szolgáló eljárások megállapítása (6. alapelv)

12. Nyilvántartás és a dokumentáció létrehozása (7. alapelv)

 

HACCP alkalmazásának előnyei

  • Utólagos ellenőrzés helyett a hibák megelőzését segíti elő
  • Jelentősen csökkenteni tudja a hibák előfordulásának gyakoriságát
  • Alkalmazása növeli az élelmiszerbiztonságot és a megbízhatóságot
  • Csökkenti a veszteségeket, elősegíti a költségtakarékos szabályozásokat
  • Alkalmas a kötelező gondosság bizonyítására vitás esetekben
  • Folyamatosan kontrollál minden munkafolyamatot
  • A kritikus pontokat a veszély tekintetében ellenőrzi
  • A meg nem felelősség esetére előre meghatározott tervvel rendelkezik
  • Megakadályozza, hogy nem megfelelő termék kerüljön a piacra
  • Garantálja az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzését

Kinek kötelező a HACCP rendszer?

  • Vendéglátóipari egységek: Büfék, italboltok, szórakozóhelyek, éttermek, kifőzdék
  • Élelmiszeripari egységek: pékségek, cukrászdák, borászatok, tejüzemek, húsüzemek
  • Élelmiszerkereskedések: boltok, zöldségesek, húsboltok, nagykereskedelmi egységek
  • Közétkeztetési intézmények: tálalókonyhák, főzőkonyák

Mikor van szüksége a meglévő helyett új HACCP kidolgozására?

  • Új termék bevezetése esetén
  • Új technológia bevezetése esetén
  • Új egység nyitásakor
  • Ha a szakhatóság hiányosságok feltárásakor előírta
  • Egység átalakításakor, értendő ez új eszközök beszerzésére, vagy új helyiségek nyitásakor
  • Ha a HACCP kézikönyve elavult, a tényleges folyamatok nem a HACCP rendszerben foglaltak alapján történnek

Mikor van szüksége a HACCP rendszer felülvizsgálatára?

A HACCP rendszer felülvizsgálatát egy Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök végzettséggel rendelkező kollégánk végzi. Erről helyszíni jegyzőkönyv készül, amely a helyszínen látottakat tartalmazza. A felülvizsgálat lényege, hogy felmérjük az egységet, eközben megvizsgáljuk, hogy az egység a HACCP-ben foglaltak szerint működik-e.

A felülvizsgálat során rávilágítunk az esetleges hiányosságokra, ezzel biztosítva az élelmiszerbiztonság folyamatos megvalósulását. A felülvizsgálat rendszerességi ideje függ az egység tevékenységétől is, de ajánlott legalább 2 évente felülvizsgáltatni a rendszert.

Tekintse meg árainkat

A feltüntetett árak alanyi adómentesek

Görgessen jobbra

   
   
Kiskereskedelmi egységek Vegyesbolt Étterem/kifőzde Önkormányzati
főzőkonyha
Önkormányzati
tálalókonyha
Üzemek
HACCP rendszer kiépítése 30.000 Ft 35.000 Ft 50.000 Ft 50.000 Ft 45.000 Ft 35.000 Ft-tól
HACCP rendszer felülvizsgálata 25.000Ft 28.000 Ft 35.000 Ft 35.000 Ft 35.000 Ft 28.000 Ft-tól
HACCP-HIGIÉNIAI oktatás 5000 Ft/fő
(Létszám függő)
5000 Ft/fő
(Létszám függő)
5000 Ft/fő
(Létszám függő)
5000 Ft/fő
(Létszám függő)
5000 Ft/fő
(Létszám függő)
5000 Ft/fő
(Létszám függő)
Gyártmánylap készítés 3000 Ft/Db 3000 Ft/Db 3000 Ft/Db 3000 Ft/Db 3000 Ft/Db 3000 Ft/Db
Anyaghányad készítés 2000 Ft/Db 2000 Ft/Db 2000 Ft/Db 2000 Ft/Db 2000 Ft/Db 2000 Ft/Db

Az árak tájékoztató jellegűek mivel pontos árat ingyenes helyszíni felmérés során tudunk megállapítani, illetve további szolgáltatások megrendelése esetén kedvezményt is tudunk nyújtani.

További szolgáltatásaink

Tűzvédelem

Vállalkozásunk a tűzmegelőzés területén számos szolgáltatást biztosít ügyfeleinek a szabályozások elkészítésétől az eszközök karbantartásáig.

Munkavédelem

Kockázatértékeléstől, az oktatásig. Minden részletre figyelünk Ön helyett

Felelős Műszaki Vezető

A hatályos törvény előírja, hogy építőipari kivitelezési tevékenység csak és kizárólag felelős műszaki vezető irányítása alatt végezhető.